Skip to main content

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Εμείς, οι νέοι της Κύπρου και πολίτες του αύριο, ανησυχούμε!

Ανησυχούμε πραγματικά για τις συνέπειες που θα επιφέρει η κλιματική κρίση στην γενιά μας.

Τους τελευταίους έξι περίπου μήνες, λαμβάνουμε μέρος σε εκπαιδεύσεις οι οποίες μας έκαναν να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής αλλά και τις λύσεις τις οποίες χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Παράλληλα, έχει γίνει ξεκάθαρο σε εμάς, πως οι πολιτικοί και όσοι παίρνουν αποφάσεις στην Κύπρο, δεν παίρνουν ούτε αρκετά αλλά ούτε και αισιόδοξα μέτρα δράσης για να διασφαλίσουν το μέλλον μας.

Αυτό θέλουμε να αλλάξει!

Η κλιματική κρίση ήδη άρχισε να μας επηρεάζει….

Τα καλοκαίρια στην Κύπρο είναι ήδη πολύ ζεστά που υποχρεωτικά μένουμε πολλές ώρες στο σπίτι χρησιμοποιώντας το κλιματιστικό, το οποίο λειτουργεί με ηλεκτρισμό από πετρέλαιο στα περισσότερα σπίτια (Μαρία Χατζηαντώνη, Γυμνάσιο).

Τα επιστημονικά δεδομένα που μας παρουσιάζονται, είναι ακράδαντα. Η Μεσόγειος θεωρείται hotspot κλιματικής αλλαγής και το νησί μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μια άγονη έρημο (Νίκη Αριστείδου, Λύκειο). Επίσης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνονται, όπως η ακραία ζέστη και ξηρασία καθώς και οι ακραίες περιόδοι βροχοπτώσεων που φέρνουν πλημμύρες. (Μαρία Χανδριότου, Λύκειο)

Αναπόφευκτα, η κλιματική αλλαγή που προέρχεται από τις ρυπογόνες ανθρώπινες δραστηριότητες, επηρεάζει όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία αλλά θέτει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα της Γης. Δάση καίγονται και ζώα εξαφανίζονται (Σοφία Κυριάκου, Λύκειο) αφού δυσκολεύονται  να προσαρμοστούν σε τόσο έντονες και ραγδαίες αλλαγές ( Ίρις Γιαννακοπούλου, Δημοτικό).

Τέλος, οι παράκτιες περιοχές απειλούνται να καταστραφούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας (Μαρίνα Kυριάκου, Δημοτικό).

Όλα αυτά τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τρομερά το μέλλον μας (Κρινούλλα Κόκκινου, Γυμνάσιο)

Λύσεις υπάρχουν και πρέπει να τις κάνουμε πράξη….

Θέλω να μπορώ να κάνω όνειρα για το μέλλον, να μπορώ να χτίσω καριέρα χωρίς να φοβάμαι πως ο πλανήτης έχει ήδη ημερομηνία λήξης. Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα, εμείς οι άνθρωποι πρέπει να λειτουργούμε με βιώσιμο τρόπο και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Αυτό συμπεριλαμβάνει την μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων και την αγορά προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. (Μαρία Χανδριότου, Λύκειο)

Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι να μειώσουμε τον γρήγορο ρυθμό της κλιματικής αλλαγής με το να μάθουμε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας (Σοφία Κυριάκου, Λύκειο). Η καθημερινή μετακίνηση με αυτοκίνητα είναι δεδομένη για τον καθένα, αλλά κανείς ποτέ δεν χρησιμοποιεί τα μαζικά μέσα μεταφοράς όπως λεωφορεία, ή ακόμη και ποδήλατα,  για μετρίαση του προβλήματος (Χρήστος Διονυσίου, Γυμνάσιο). Θα πρέπει ως εκ τούτου να αναπτύξουμε ένα πράσινο οδικό δίκτυο και να ενθαρρύνουμε την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως την ηλιακή, και τα φωτοβολταϊκά. (Νίκη Αριστείδου, Λύκειο).

Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, οι κυβερνήσεις μας θα πρέπει να εφαρμόσουν καλύτερες και πιο αυστηρές νομοθεσίες για την αποτροπή των πυρκαγιών.  Να δημιουργήσουν προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές για τα ιθαγενή είδη που απειλούνται από εισβλητικά είδη που έρχονται στην Κύπρο λόγω της κλιματικής αλλαγής (Ράιαν Χαριτωνίδη, Λύκειο).

Επίσης, ως ενεργοί και σωστοί πολίτες, μπορούμε μέσα από την δική μας δράση να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση προϊόντων καθώς και να εξοικονομούμε ενέργεια (Μαρίνα Kυριάκου, Δημοτικό).

Απαιτούμε από τους πολιτικούς μας, και από όλους όσους παίρνουν αποφάσεις, να μας ακούσουν και να διασφαλίσουν το μέλλον μας…

Υπάρχουν πολλά μέτρα μετρίασης και προσαρμογής που μπορούμε να πάρουμε για να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, κάποια από τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί. (Μαρία Χανδριότου)

Απαιτούμε όμως περισσότερη δράση από τους πολιτικούς, ζητώντας τους να προωθήσουν τα ηλιακά σε όλους τους δημόσιους χώρους και να δώσουν βοήθεια  στους πολίτες για εγκατάσταση ηλιακών στα σπίτια τους, καθώς στη χώρα μας έχουμε ήλιο σχεδόν κάθε μέρα (Κρινούλα Κόκκινου, Γυμνάσιο). Πρέπει επίσης, να δημιουργήσουν καλύτερες νομοθεσίες που να προστατεύουν το περιβάλλον μας για να αντιστρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. (Ράιαν Χαριτονίδη, Λύκειο).

Θέλουμε, οι νέοι πολίτες να λαμβάνονται υπόψη από την πολιτεία και να συμμετέχουν πιο ενεργά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. (Κυριάκος Ιωάννου, Δημοτικό)

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πολιτικοί των χωρών πρέπει να θεσπίσουν νομοθεσίες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και στην μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εμείς ως νέοι ενεργοί πολίτες, έχουμε καθήκον να πείσουμε τους κυβερνώντες και τους βουλευτές προς αυτήν την κατεύθυνση. (Σοφία Κυριάκου, Λύκειο)

Ακόμη υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και οι ζημιές να μην είναι μη αναστρέψιμες. Απλά πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε ανάλογα και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές για να υποστηρίξουν την αλλαγή που χρειάζεται. (Νίκη Αριστείδου, Λύκειο)

Το όραμα μας….

Το όραμα μου είναι, μέσω του κινήματος του Generation Klimact, να προσπαθήσουμε να ακουστούν οι φωνές των παιδιών ευαισθητοποιώντας έτσι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (Χρήστος Διονυσίου, Γυμνάσιο)

Με διάφορες δράσεις όπως ειρηνικές διαδηλώσεις και άρθρα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είμαστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσουμε τη δυναμική εκείνη που χρειάζεται ώστε να επηρεαστούν οι πολιτικοί της Κύπρου και να πάρουν σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας (Σοφία Κυριάκου). Θα προσπαθήσουμε να συναντήσουμε πολιτικούς για να τους πιέσουμε για την δημιουργία πολιτικών που θα διασφαλίζουν ένα καλό μέλλον για την γενιά μας, μέσω της βιωσιμότητας (Ράιαν Χαριτονίδη, Λύκειο).

Μέσω του Generation KlimACT θα μπορέσει να ακουστεί η φωνή μας και να πούμε αυτά που θέλουμε στους πολιτικούς οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να ψηφίσουν τους νόμους που χρειαζόμαστε. Επιβάλλεται να πάρουν πιο δραστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή γιατί πραγματικά είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει. Αν δεν παρουσιαστούν τα δεδομένα στον κόσμο από αυτούς που έχουν το  βήμα και την επιρροή,  τότε πως θα γίνει η αλλαγή; Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, το πρόβλημα είναι εδώ, και η άμεση δράση για λύση είναι μονόδρομος (Μαρία Χατζηαντώνη, Γυμνάσιο).

Οι μαθητές/μαθήτριες που συνεισέφεραν στην συγγραφή του άρθρου αυτού, είναι από τα σχολεία: Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου Πάφου, ΙΑ’ Δημοτικό Πάφου, Λύκειο Πολεμιδιών Λεμεσού, The English School Λευκωσίας και The GC School Λευκωσίας