Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.
Τελικό συνέδριο κινήματος Generation KlimACT
« Το μέλλον μας στα χέρια σας, το κλίμα στις ατζέντες σας». Αυτό έγραφε το πανό που σήκωσαν μαθητές του κινήματος νέων Generation KlimACT στο τέλος του συνεδρίου τους, την περασμένη Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μπροστά από βουλευτές, Επίτροπο Περιβάλλοντος και εκπροσώπους αρμόδιων τμημάτων του κράτους, που έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στο νησί μας. Το συνέδριο με τίτλο « Κλιματικό μέλλον της Κύπρου: Επιστήμη, Κοινωνία και Πολιτική», πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του Terra Cypria – Το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, το οποίο έχει εκπαιδεύσει τους μαθητές του Generation KlimACT τον τελευταίο χρόνο σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενεργούς πολιτότητας.
Η νέα γενιά δεν μένει πια άπραγη στο θέμα της κλιματικής κρίσης και αυτό απέδειξαν για ακόμα μια φορά οι μαθητές του κινήματος, ηλικίας 9-18 ετών, οι οποίοι/οποίες εξέφρασαν τις απαιτήσεις τους για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα ορυκτά καύσιμα, με ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βιώσιμα μέσα μεταφοράς και μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Κύριος σκοπός του συνεδρίου άλλωστε, ήταν η ευαισθητοποίηση πολιτικών και λειτουργών του κράτους, οι οποίοι άκουσαν τους νέους να ανησυχούν και να τους παροτρύνουν να δράσουν άμεσα γιατί η γενιά τους αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Εξάλλου, αυτή είναι και η παρότρυνση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. «Η επιστήμη βάζει τον πήχη» ανέφερε η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου, η οποία ήταν και βασική ομιλήτρια στο συνέδριο. «Οι πολιτικές κάθε κράτους που αποσκοπούν στην μείωση των ρύπων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε επιστημονικά δεδομένα, και συγκεκριμένα τις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC)» ανέφερε. Μόνο έτσι μπορούμε να ξεφύγουμε από το κλιματικό χάος που θα προκύψει εάν αφήσουμε την θερμοκρασία του πλανήτη να υπερβεί τον 1.5 βαθμό αύξησης. Επίσης, ανέφερε την χρησιμότητα θέσπισης ενός εθνικού κλιματικού νόμου ο οποίος, όπως και στην Ελλάδα, μπορεί να αυξήσει τον πήχη στις δράσεις, την διαφάνεια, την συμμετοχικότητα της κοινωνίας αλλά και τον έλεγχο στο κράτος. Δυστυχώς, στην Κύπρο, παρόλο που γίνονται κάποιες προσπάθειες μετρίασης του προβλήματος, αυτές φαίνεται να μην είναι αρκετά φιλόδοξες ανέφερε από πλευράς του το Terra Cypria, στην ομιλία του Ορέστη Καργώτη, Λειτουργού Εκπαίδευσης και Έρευνας και υπευθύνου κλιματικής πολιτικής. Αυτό φαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανικανότητα του κράτους να παρέχει τις απαραίτητες υποδομές στους πολίτες για να μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, στην μεγάλη μας εξάρτηση καύσης πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή (85%) αλλά και τον τεράστιο αριθμό ανακαινίσεων που χρειάζονται ακόμη για την επίτευξη των στόχων μας στην εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση των εκπομπών. Επίσης, σωστός σχεδιασμός, προγραμματισμός και παρακολούθηση δράσεων είναι απαραίτητα συστατικά για την πραγματοποίηση των πιο πάνω, πράγμα που επίσης φαίνεται να απουσιάζει μέχρι στιγμής. Ένας εθνικός κλιματικός νόμος, θα ήταν ως εκ τούτου πολύ χρήσιμος για την επίλυση αυτών των ελλείψεων.
Στο συνέδριο παρέστη και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα. Κλέλια Βασιλείου, η οποία ανάφερε πως υπάρχει σημαντική χρηματοδότηση από το κράτος για την υλοποίηση δράσεων και πως όλοι μαζί συλλογικά πρέπει να δουλέψουμε προς την επίτευξη της πράσινης μετάβασης. Επίσης, παρότρυνε την νέα γενιά να προστατέψει το περιβάλλον από όποια θέση και αν υπηρετεί στο μέλλον αφού χωρίς ένα υγιές περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για αυτούς.
Το κίνημα νέων ολοκλήρωσε έτσι με επιτυχία τον πρώτο κύκλο δράσεων του και ανυπομονεί, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, να συνεχίσει να πιέζει και να ευαισθητοποιεί πολιτικούς για περισσότερη κλιματική δράση.