- Σύμφωνα με τον κ. Πιττοκοπίτη, λειτουργοί του ΕΟΑ Πάφου πραγματοποίησαν περιοδεία την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2025, στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Πέγειας του Δήμου Ακάμα. Το πρωί της ίδιας μέρας το Terra Cypria επίσης διεξήγαγε επιτόπια επίσκεψη στην Χερσόνησο Ακάμα και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου τις τελευταίες εβδομάδες… ξεφύτρωσαν 3 νέα αναψυκτήρια. Μάλιστα, το Terra Cypria προέβη σε ενημέρωση των συναρμόδιων αρχών για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα, αρκετές ώρες πριν προβεί στις σχετικές δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου.
- Σύμφωνα με τον κ. Πιττοκοπίτη, στην περίπτωση του πρώτου αναψυκτήριου, το οποίο βρισκόταν πλησίον του Άσπρου Ποταμού και εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, «υπήρξε συμμόρφωση», καθότι διαπιστώθηκε ότι «το αναψυκτήριο μετακινήθηκε σε άγνωστο σημείο». Αυτό το οποίο παρέλειψε να αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου είναι ότι το παράνομο αναψυκτήριο έχει μετακινηθεί από το εκκλησιαστικό τεμάχιο γης όπου βρισκόταν και έχει μετεγκατασταθεί σε ιδιωτικό τεμάχιο γης, το οποίο ανήκει στον ιδιοκτήτη του αναψυκτήριου και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρα νότια, εκτός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας αλλά εντός της κοίτης του Άσπρου Ποταμού, και δίπλα από τον δρόμο σε ορατό σημείο.
- Όσον αφορά το δεύτερο κινητό αναψυκτήριο, το οποίο βρισκόταν εντός της κοίτης του Άσπρου Ποταμού, στο οποίο παρέλειψε να αναφερθεί ο κ. Πιττοκοπίτης, αυτό επίσης φαίνεται να μετακινήθηκε.
- Σύμφωνα με τον κ. Πιττοκοπίτη, το τρίτο αναψυκτήριου, το οποίο βρίσκεται κοντά στην είσοδο του φαραγγιού του Άβακα, αφορά «προσωρινή στέγαση με τέντα για πώληση αγροτικών προϊόντων», «για τη διαχείριση της οποίας ζητήθηκε νομική γνωμάτευση». Στη συγκεκριμένη «προσωρινή στέγαση με τέντα για πώληση αγροτικών προϊόντων», «όπου γεωργός διαθέτει τα προϊόντα που παρήγαγε σε παρακείμενο αγρόκτημα», ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι «ο συγκεκριμένος χώρος δεν λειτουργούσε κατά την επίσκεψη των λειτουργών του ΕΟΑ Πάφου και δεν ήταν εκεί ο γεωργός για να διαθέτει τα προϊόντα του». Σημειώνεται ότι κατά την χθεσινή επιτόπια επίσκεψη του Terra Cypria το παράνομο αναψυκτήριο λειτουργούσε κανονικά. Επιπλέον, αυτό το οποίο παρέλειψε να αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου είναι ότι η συγκεκριμένη «προσωρινή στέγαση με τέντα για πώληση αγροτικών προϊόντων» διαθέτει ψυγεία με ποτά και παγωτά, ενώ πλησίον αυτής έχουν εγκατασταθεί υποδομές, περιλαμβανομένου ντεπόζιτου νερού για υδροδότηση και φωτοβολταϊκών πλαισίων για ηλεκτροδότηση.
- Σύμφωνα με τον κ. Πιττοκοπίτη, «ο ΕΟΑ Πάφου βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Νομικό Σύμβουλο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου για να τους δώσει νομική γνωμάτευση ειδικότερα όσον αφορά την διαχείριση του δεύτερου χώρου. Σύμφωνα με τους λειτουργούς του ΕΟΑ που επισκέφτηκαν την περιοχή η διαμόρφωση του χώρου δεν αποτελεί οικοδομή και συνεπώς δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα εναντίον του γεωργού βάσει της νομοθεσίας. Για τη δραστηριότητα της διάθεσης γεωργικών προϊόντων, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου είπε πως θα συζητήσει και με τον Δήμαρχο Ακάμα, Μαρίνο Λάμπρου, αλλά και με τον Νομικό Σύμβουλο του ΕΟΑ Πάφου, Κώστα Καλαβά, να ξεκαθαρίσουν εάν αυτή η δραστηριότητα είναι παράνομη, ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν και ποια είναι η αρμόδια αρχή». Το Terra Cypria καλεί δημόσια τον Πρόεδρο και τον Νομικό Σύμβουλο του ΕΟΑ Πάφου να ενημερώσουν το κοινό και να διευκρινίσουν κατά πόσον η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων αποτελεί:
- «Ανάπτυξη», με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 2 (Ερμηνεία – Ανάπτυξη) και του άρθρου 20 (Ερμηνεία αναπτύξεως) του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου.
- «Έργο» και «Οικοδομή», με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 2 (Ερμηνεία – Έργο και Οικοδομή) και του άρθρου 3 (Χάραξη κλπ. οδών και ανέγερση κλπ. οικοδομών απαγορεύεται χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής) του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου.
Το Terra Cypria επισημαίνει ότι το τρίτο αναψυκτήριο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Φαραγγιού του Άβακα, χωροθετείται σε Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας των Δασών και Πολεοδομικό Καθεστώς Ακτής και Περιοχής Προστασίας της Φύσης (Ζ4-ΠΦ). Σύμφωνα με το κεφάλαιο «7. Προστασία της Φύσης, του Τοπίου και των Δασών» της ισχύουσας «Δήλωσης για την Πολιτικής για την Ύπαιθρο» (βλ. υποκεφάλαιο «7.4. Ακτές και Περιοχές Προστασίας της Φύσης», παράγραφος 7.4.3, σελ. 47-48):
«Στις Ακτές και Περιοχές Προστασίας της Φύσης απαιτείται ιδιαίτερα αυστηρή προστασία και δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε ανάπτυξη. Ακόμα και παραδοσιακές εργασίες στον τομέα της γεωργίας και της δασοπονίας δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την ισορροπία των τοπικών οικοσυστημάτων ή, ιδιαίτερα, τη μορφολογία και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Εξαιρούνται οι εργασίες που διεξάγονται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Αρχαία Μνημεία που βρίσκονται στις περιοχές αυτές. Εξαιρούνται επίσης αναπτύξεις που εκτελεί το Τμήμα Δασών, όπως δασικοί δρόμοι, πυροφυλάκια, δασικοί σταθμοί, δεξαμενές νερού για πυρόσβεση, αποθήκες υλικών κ.λπ., που κρίνονται απαραίτητες για τη διαχείριση και διοίκηση Κρατικών Δασών, νοουμένου ότι αυτές θα εντάσσονται στο περιβάλλον και στο τοπίο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δεν θα προκαλείται οποιαδήποτε βλάβη σε αυτά ή στην οικολογία της περιοχής».
Το Terra Cypria τονίζει επίσης ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων εντός περιοχών του Δικτύου Natura 2000 (Τόπων Κοινοτικής Σημασίας/Ειδικών Ζωνών Διατήρησης και Ζωνών Ειδικής Προστασίας), καθώς και Γνωστών Διαδρόμων – Περασμάτων Διέλευσης Αποδημητικών Άγριων Πτηνών, με βάση τόσο την Γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής για την χωροθέτηση έργων που αξιοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για ηλεκτροπαραγωγή, ημερομηνίας 21/02/2022, όσο και την Εντολή Αρ. 1/2024 της Πολεοδομικής Αρχής για το Πλαίσιο Αδειοδότησης ΑΠΕ, ημερομηνίας 14/06/2024.
Σε αυτά τα πλαίσια, το Terra Cypria λυπάται να παρατηρήσει ότι ο ΕΟΑ Πάφου, ως η καθ’ ύλην αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των διατάξεων τόσο του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, όσο και του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, λόγω της ανοχής που επιδεικνύει σε φαινόμενα αυθαίρετων επεμβάσεων και παράνομων οικοδομών, ακόμη και εντός μίας τόσο αυστηρά προστατευόμενης περιοχής, όπως το Φαράγγι του Άβακα στην Χερσόνησο Ακάμα.




